Reviews

“Sanna Ahvenjärvi kertoo pyrkineensä Kehtolaulussa (2017) kamariorkesterille luomaan kaunista atonaalista musiikkia. Tavoitteessaan Ahvenjärvi on onnistunut todella hienosti, ja lempeästi soiva berceuse asettuu luontevaksi osaksi lajityypin pitkää historiaa.”

Kaleva 3.10.2017 / Hannu Hirvelä


"The CD starts with Sanna Ahvenjärvi’s Fingers To The Bone, a well thought out work that makes very good use of several traditional string techniques with a good sense for drama and lyricism. It is a very elegant composition, oscillating between fragile and more powerful soundscapes and delivered by the duo with confidence and finesse."

Musical Pointers 2011 / Evis Sammoutis


"Molemmat kvintetot edustivat säveltämisen älyllistä matemaattista suuntaa, jossa musiikkia kuitenkin tehdään kuulijan ehdoilla. Ahvenjärven teos erottui joukosta hauskan lopetuksen ansiosta: pelkillä suukappaleilla töräytelty osio muistutti erehdyttävästi vapunviettoa perheessä, jossa on paljon pieniä lapsia."

Lapin Kansa 26.11.2006 / Virva Jakkula


"Revontuulet on upea, intensiivinen paketti, kuin pieni sinfonia, jossa on käytetty atonaalisia harmonioita, osittain dynaamisia vaihteluita. ... Tämä on ehdottomasti sellaista nykymusiikkia, jonka esityskertojen ei soisi jäävän yhteen."

Lapin Kansa 13.5.2005 / Virva Jakkula


"Sanna Ahvenjärven Jousikvartetto nro 1 oli edellisiin nähden sekä sävyiltään että rakenteeltaan täysin eri tasolla. Soitinten perinteiset mahdollisuudet hyödynnettiin jalostettuina, mutta ei silti itsetarkoituksellisesti hajalleen ravisteltuina. Myös ajallinen dimensio ja rytmiikan / tahtilajien muuntuvuus loivat hurmioittavan sävyn, joka toimi parhaimmillaan, todellisimpana, juuri elävässä esityksessä."

13.11.2002 Kaleva / Hanna Laulajainen


"Moniko orkesterin kausikorttilainen tunsi Raappanan, Ahvenjärven ja Lappalaisen ennen perjantai-iltaa, jolloin he, kuin tuosta vain, siirsivät kuulijat yhtä lähelle Eurooppaa ja maailmaan kuin mikä tahansa biennaali tai Musiikin Aika? Hyvällä syyllä voi puhua pienestä sensaatioista."

Kaleva 21.2.1999 / Esko Aho


"...als vorletzten Beitrag, eine neue Stimme: Die bei Adriana Hölszky studierende Finnin Sanna Ahvenjärvi, deren "Fingers to the Bone" für zwei Violinen souveränes Spielmaterial in einer konzis gefassten Sprache enthalten. Da dar man neugierig für die Zukunft sein."

Salzburger Nachrichten 22.11.2004


"Der Streichquartett-Satz, mit dem die Finnin Sanna Ahvenjärvi ihrer verstorbenen Mutter gedenkt, war fließende Energie und Elegie, an Staupunkten innehaltend, um reißend weiterführen. Zuletzt entschwand der Klang in ätherische Höhen: ein unverhohlen "schönes" Werk."

Salzburger Nachrichten 18.4.2005


"Sanna Ahvenjärven säveltäjäoppilaat esittelivät tiistaina omia sävellyksiään sekä soitettuina että mukavien videohaastattelujen kautta. Tulindbergin salissa vallitsi raikas myönteinen ilmapiiri. Nuoret säveltäjät ja esiintyjät halusivat näyttää osaamistaan. Koululaisyleisö jaksoi aamukonsertissa kuunnella, kun musiikkitarjoiltiin kiinnostavalla tavalla teatterin ja videon keinoja hyödyntäen.

Ahvenjärven luokkaa ei voi nollata sanomalla, että onhan säveltämistä harrastettu ennenkin. Saamme todistaa hyvin perustavanlaatuista muutosta ajattelussa. Säveltäminen putoaa sfääreistä ihan tavalliseksi asiaki. Sitä voi harrastaa Sannan ohjauksessa kuin kokkikerhoa, tanssia Metallicaa, kartingia tai tennistä.

Kun henki on näin päästetty pullosta, eivät madetojat, raappanat, romanit, tötterströmit, mikkoset ja muut taatusti jää yksin oulaisen musiikinhistorian lehdille soittelemaan."

Kaleva 1.10.2008 / Esko Aho